Overslaan en naar de inhoud gaan

Proef met verlichting en nieuw model lantaarnpaal voor Feerwerd

26 mei 2021

Labels

Proef met verlichting en kiezen nieuw model lantaarnpaal voor Feerwerd

Het is zover! Bijna anderhalf jaar na de enquete waarin Feerwerders zeiden lantaarnpalen te willen die beter passen bij ons mooie dorp worden begin juni 2021 twee proefmodellen van lantaarnpalen geplaatst. De lantaarns waartussen wij als bewoners kunnen kiezen worden geplaatst bij de Brug en op de hoek Oosterweg/Valgeweg.

Sinds de enquete hebben we contact met de gemeente gehad over de mogelijkheden. Voor de gemeente bestaat een lantaarnpaal uit een armatuur (lichtbak) en een paal. De armaturen in Feerwerd zijn zo goed als afgeschreven en staan op de rol om binnen een aantal jaren vervangen te worden. De palen zouden nog een aantal jaren mee moeten gaan. Als werkgroep lantaarnpalen hebben we aangegeven dat we in de nieuwe situatie graag armatuur en paal als een mooie eenheid willen en geen vervanging in onderdelen.

De gemeente wil met het dorp kijken naar vervanging van hele lantaarnpalen als dit binnen het budget blijft en voldoen aan de technische eisen. Voor duurdere modellen moet er vanuit het dorp een aanvullend geldbedrag beschikbaar komen. De nu door gemeente en werkgroep gepresenteerde twee lantaarnpalen vallen binnen het budget als bij de vervanging een start kan worden gemaakt met het nieuwe verlichtingsbeleid in het Westerkwartier “Bewust verlichten”. Er is dan geen extra geld vanuit het dorp nodig.

Bewust verlichten

In het kort gezegd betekent dit beleid voor woonbuurten dat er niet meer wordt verlicht dan noodzakelijk is voor een veilige en zuinige omgeving. Op de gemeente website wordt daar uitgebreid over geïnformeerd onder:

https://westerkwartier.verlichtinginbeeld.nl/factsheets/hoofdstuk-4-bewust-verlichten/

De gemeente doet een oproep aan burgers en bedrijven en vraagt hun om ook in hun eigen verlichting en buitenruimte bewust te verlichten. Daarbij stel je jezelf de volgende vijf vragen:

  1. Moet ik hier wel een lamp plaatsen of kan het ook zonder?
  2. Als er licht nodig is: hoe sterk moet de lamp zijn? Een  hoog of een laag Wattage?
  3. Hoe laat ik het licht zoveel mogelijk stralen op wat er verlicht moet worden? Waarmee onnodige lichthinder of  lichtvervuiling word voorkomen.
  4. Is het nodig dat de lamp steeds op volle sterkte brandt of kan hij worden gedimd?
  5. Op welke momenten is het licht nodig of kan het na een bepaald tijdstip uit?

Kiezen nieuw model en proef nieuw lichtplan

Door te kijken naar bewust  verlichten kan er mogelijk met minder lichtpunten een net zo veilige lichtsituatie zijn. Om dat uit te vinden wordt het kiezen van een nieuwe lantaarnpaal gecombineerd met een proef van enkele maanden.

Tijdens deze proef kan er worden gestemd over de twee nieuwe lantaarnpalen. Het model met de meeste stemmen wordt de nieuwe lantaarnpaal voor Feerwerd. Hiervoor kan worden gestemd door een bericht te sturen aan het emailadres: lantaarnpaalfeerwerd@gmail.com

Met de vermelding: Lantaarnpaal “Brug” of Lantaarnpaal “Oosterweg”. U kunt stemmen tot eind augustus.

Of  een nieuw lichtplan voldoende werkt wordt duidelijk door een testperiode met onze “oude” lantaarnpalen. Op die plekken waar gedacht wordt aan vermindering van de verlichting worden bij wijze van proef de lampen door de gemeente uitgeschakeld. Deze proef start in juni en duurt enkele maanden tot diep in het najaar. In het nieuwe plan wordt meegenomen dat er extra lantaarns komen aan de Meedenerweg en de Onnesweg waar nu binnen de bebouwde kom nog verlichting ontbreekt.

 Zuinig LED

Bij vervanging worden tegenwoordig altijd energiezuinige LED-lampen gemonteerd, een suggestie die inwoners ook hebben gedaan in de enquete. Het beleid van de gemeente houdt daar rekening mee.  De kleur van de nieuwe lampen is standaard in het hele Westerkwartier, 3000K warmwit.

Ervaringen en opmerkingen over het nieuwe lichtplan worden verzameld en gaan naar de gemeente ze kunnen worden doorgegeven via E-mail: lantaarnpaalfeerwerd@gmail.com

Contact

Reacties over palen en verlichtingsplan kunnen ook rechtstreeks mondeling of schriftelijk worden doorgegeven aan Niels van der Gaast en Jaap Schrijvers respektievelijk op Valgeweg 12 en Valgeweg 8. Wij zijn van harte bereid vragen te beantwoorden dus mocht u een van ons tegenkomen spreek ons dan aan.

Tenslotte nog dit

Langs de Menta/Torensmaweg door het dorp staan 13 palen van een ander type waarvan het nog tien jaar duurt voordat die zijn afgeschreven. Wij zouden graag willen dat ook deze worden vervangen door lantaarns die we voor de rest van het dorp kiezen om de landschappelijke en sociale eenheid van het dorp te onderstrepen. De gemeente wil meewerken aan de vervanging van deze palen op voorwaarde dat we daar een bedrag 10.000 euro bijeen weten te brengen.

De werkgroep wil proberen dit bedrag bij elkaar te brengen in samenwerking met dorpsvereniging, overheden en bedrijven. Of dat gaat lukken hopen we u over enige tijd te kunnen vertellen. We horen/lezen graag wat de lantaarnpaal van uw keuze is.

Met vriendelijke groet,

Werkgroep Lantaarnpalen

Niels van der Gaast

Jaap Schrijvers

Deel dit bericht